A répafogyasztás pozitív hatásai az egészségre!

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!   

  


 

Finom ízük mellett a répa rengeteg béta-karotint, A-vitamint, ásványi anyagokat, és antioxidánsokat tartalmaz. Egészségre gyakorolt hatásai a szemre, bőrre, emésztő rendszerre, és a fogakra is kiterjednek.
Alacsony kalóriatartalma és nem létező zsírtartalma mellett rengeteg vitamint és antioxidánst tartalmaz.

A répa magas antioxidáns tartalma miatt védőréteget von a szív köré, így csökkentve a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Alfa-karotint és luteint is tartalmaz, amely szintén segíti a szív védelmét, megvéd az oxidatív károktól, és a koleszterinszint növekedésétől, mivel rosttartalma megköti az epesavat. 
- Tisztítókúra
Magas A-vitamin tartalma miatt segíti a májat a szervezet megtisztításában. Csökkenti az epe és a zsír máj felé áramlását, rosttartalma pedig segíti a bélrendszer tisztítását.
- Kalciumforrás
Kevesen tudják, hogy a répa remek kalciumforrás, ami elengedhetetlen az egészséges csontokhoz. 
 - Az emésztőrendszer egészsége
Remek rostforrás, így rendszeresíti az emésztést, valamint gyógyítja a székrekedést és a refluxbetegséget. A fogyást is segíti.
- Egyéb hatások 
Magas karotiniod tartalma segíti a vércukor szinten tartását, alkalin komponense javítja a vesék működését. Magas kálium tartalma ellensúlyozza a magas vérnyomással együtt járó magas nátrium szintet. 
Bőrre gyakorolt hatások: Antioxidáns és A-vitamint tartalma miatt sok bőrproblémát megelőz és segíti a bőr egészségének fenntartását. 
A répa C-vitamin tartalma segíti a szervezet kollagén termelését, amely javítja a bőr rugalmasságát, így késlelteti a bőr öregedését. Az A-vitamin erős antioxidáns tulajdonsága miatt a szabadgyököket támadja, így akadályozva meg a ráncok, pigmentfoltok, és egyenetlen bőr kialakulását.

A répa tápanyag tartalma 

A répa az egyik legjobb béta-karotin forrás, valamint magas fitonutrein tartalommal rendelkezik, amelyek C-, K-vitamin, élelmi rost, és kálium források. Ezen túl B6-vitamint, niacint, E-vitamint, mangánt, B1-, és B2-vitamint, valamint foszfort is tartalmaz. 
1. Kalória-, és zsírtartalom
A répa kalóriatartalma nagyon alacsony, 100 grammjában csak 41 kalória van, elhanyagolható mennyiségű zsírt, és semennyi koleszterint sem tartalmaz. 
2. Rost
Egy csészényi apróra vágott répa nagyjából 3.6 gramm élelmi rostot tartalmaz. A napi ajánlott beviteli mennyiség nőknél 21-25 gramm, férfiaknál 30-38 gramm. A rosto segítik a belső szervek és az artériák tisztán tartását, és csökkenti a eringési megbetegedések kialakulásának kockázatát.
3. Béta-karotin és A-vitamin
A répa magas béta-karotin tartalma miatt a legismertebb. Kiváló A-vitamin forrás, 1 csészényi apróra vágott répa 1069 mikrogrammnyi A-vitamint tartalmaz, amely elengedhetetlen az egészséges szemekhez, bőrhöz, fogakhoz, és csontrendszerhez. Az A-vitamin ajánlott napi beviteli mennyisége nőknél 700, férfiaknál 900 mikrogramm. 
4. K-vitamin
Egy csésze apróra vágott répa 16.9 mikrogramm K-vitamint tartalmaz, amely a napi beviteli érték 20%-át fedezi. Vérképzéshez, és a csontok erősítéséhez szükséges.
5. C-vitamin
A friss répa 100 grammja a napi ajánlott beviteli érték 9%-át fedezi. A C-vitamin vízben oldódó vitamin, amely a szövetek, fogak, és íny egészségéért felelős.
6. Antioxidánsok
A répában többféle antioxidáns található, amely a rákmegelőzésben segít.
7. B-vitaminok
8. Ásványi anyagok
Rezet, kalciumot, káliumot, mangánt, és foszfort is tartalmaz
forrás:Drtihanyi.hu

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket