3. TUDTAD-E? XI. SOROZAT

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!


 

A mikrobióta vagy mikrobiom kialakulása a megszületésünkkel kezdődik. Az első, a bélrendszerünket benépesítő „baktériumcsomagot” az édesanyánktól és a velünk akkor vagy akkortájt érintkezésbe lépő emberektől kapjuk, illetve a kórház és az otthonunk baktériumai lesznek az első „telepesek” között.

A csecsemő és kisgyermekkorban folyamatosan nő a baktériumok törzsek szerinti összetétele, egyre változatosabb lesz a bennünk és velünk (mivel a bőrünk felülete is tele van velük) élő parányok gazdagsága. Ez a változatosság nagyon fontos az immunrendszer kifejlődése és jó működése szempontjából.

A gyermekkor végével a kamaszkor kezdetére nagyjából kialakul az ember egyedi mikrobiomja, ami rá jellemző lesz egész életén keresztül. Ennek az egyedi összetételét az időnkénti betegséges, a stresszesebb időszakok, illetve az étrendi változások befolyásolják, illetve változtathatják meg. A betegségek, a stressz csökkenti a változatosságot, és kedvez a kórokozó parányok megtelepedésének és elterjedésnek. Ugyanígy hathat az antibiotikumok szedése is, ami, ha túl gyakori, elősegítheti a gyógyszerekre ellenálló baktériumtörzsek elszaporodását a beleinkben.

Az idős korra az jellemző, hogy a mikrobiom változatossága csökken, ami együtt jár az immunrendszer gyengülésével is.

Legyél felelős a saját testedért!

HASZNÁLD EZT A TUDÁST EGÉSZSÉGGEL!

ITT TUDHATSZ MEG TÖBBET A TESTSZERVIZ TUDÁSTÁRRÓL!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket