Dr. Shiva – igazság a koronavírusról

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!


 

Ez a blogcikk Dr. Shiva Ayyadurai amerikai biológus mérnök youtube.com videómegosztón megnézhető, 2020. március 14-én közzétett videója alapján készült.

A videó címe: Dr.SHIVA LIVE: Time for Truth on Coronavirus.

A teljes videó angol nyelven itt érhető el: www.youtube.com/embed/dFczfwW99kU&t=1033s 

Az alábbi időmegjelöléssel ellátott magyar szöveg a videó tudományosan megalapozott részeire vonatkozik, és nem az angol nyelvű eredeti beszéd szó szerinti fordítása. Ennek ellenére jól visszaadja, és érthetővé teszi Dr. Shiva Ayyadurai mondanivalóját. Az itt szereplő ábrák a videóban látható angol nyelvű eredetiek alapján készültek, az itt leírtak szemléltetésére.

03:11 Tény, hogy az immunrendszer, ahogy azt az orvosi egyetemeken tanítják, csupán az immunitás szervrendszere. Ez a szemlélet csak 50-100 éves múltra tekint vissza.

05:18 Én ma itt az immunrendszerről a legújabb kutatások alapján szólok, és arról is szó lesz, hogy a valódi járvány itt a félelem és a bizonytalanság járványa és fertőzése, és arra van szüksége az (amerikai) családoknak, hogy erősek legyenek, és tartsanak ki, haladjanak előre, valamint az a jó hír, amiért optimisták lehetünk, hogy van gyakorlatias megoldás a járvány problémájára.

05:59 Ezt a jelenlegi koronavírus járványt egy újabb lehetőségnek kell tekinteni, hogy minden ember kezdjen el törődni a saját immunitásának az egészségével.

06:14 Mit jelent egy egészséges és ellenálló immunrendszer? Ez két tényezőből áll. Az első, hogy mit viszel be a szervezetedbe, milyenek az ételeid, vagy mi kerül rá a bőrödre, illetve milyen levegőt szívsz be, azaz a környezetünk minősége, szennyezettségének a mértéke.

08:33 Most bemutatom az immunrendszert, ahogy azt orvosok megtanulják:

08:40 Ez az orvosok által használt immunrendszer modell. Ezen alapszanak a védőoltások, a vakcinák elmélete, ami az egészségügy szerint az egyetlen módszer arra, hogy meggyógyítsák a betegségeket, és támogassák az immunrendszert.

08:55 A bal oldali dobozban az ember veleszületett immunrendszere látható, ami hat az adaptív vagy más néven alkalmazkodás alapján működő immunrendszerre. Ez utóbbi termeli az ellenanyagokat. Egyszerű szavakkal ez a hagyományos modell, erről tanulnak az orvosok. Ha a szervezetbe bejut egy kórokozó, ami lehet baktérium, vírus vagy akár allergén anyag, az először kapcsolatba kerül a veleszületett immunrendszerrel.

09:35 Mi a veleszületett immunrendszer? Ez az a nézőpont vagy hozzáállás, ahogy a test fizikai és szervi, illetve sejt szinten kapcsolatba kerül és hat ezekre a kívülről érkező kórokozókra.

09:55 Ezért javasolják járvány esetén a hatóságok, hogy ne érj a szemedhez, arcodhoz, füledhez, illetve a szádhoz, orrodhoz, mert ezeken a helyeken van olyan nyálkahártya, kötőszövet, ahol megtapadhat a kórokozó, és ezeken a helyeken tud bejutni a kórokozó a testbe. Ekkor a kórokozó szembe találja magát a veleszületett immunrendszerrel.

10:12 A veleszületett immunrendszerre úgy tekinthetsz, mint egy hadseregre, vagy a gyalogságra, ami aztán bekeríti és elpusztítja a bekerült kórokozókat, majd gyorsan eltávolítják őket a szervezetből.

10:21 A veleszületett immunrendszer működése nem tesz különbséget a kórokozók között, minden esetben egyformán zajlik le a védekezés. Ennek az immunrendszernek a katonái a különböző fehérvérsejtek, például a makrofágok, amik bekebelezik a kórokozókat. Ennek az immunrendszernek az a célja, hogy legyőzze a betolakodókat és a szervezetből gyorsan eltávolítsa őket. És ha a dolgok jól működnek, akkor ez a védekezés az első 72 órán (3 napon) belül lezajlik, és ha ez nem elég, akkor jön az adaptív (alkalmazkodás alapján működő) immunrendszer eszerint az 50-100 éves modell szerint.

10:54 Az adaptív immunrendszer mesterlövészekből áll. Ilyenek a T- és B-immunsejtek, amelyek már meghatározott kórokozókra meghatározott típusú ellenanyagot termelnek. Egy egészséges ember az immunrendszere működését szinte észre sem veszi. Lehet, hogy kicsit szipogni fog, lehet, hogy kicsit nem érzi jól magát.

11:13 Amikor az adaptív immunrendszer is belép a képbe, akkor elkezdődik az ellenanyagok termelése. És később, amikor ugyanez a kórokozó ismét megfertőzi a szervezetet, akkor már az immunrendszer tudja, hogy milyen ellenanyagot termeljen ellene, akkor ezt az ember már észre sem veszi.

11:22 A hagyományos immunrendszer modell azt sugallja, hogy ellenanyagok végzik el az immuntással kapcsolatos feladatokat. Ezzel a szemlélettel támasztják alá a védőoltások és a vakcinák gyártását.

11:42 Az utóbbi ötven évben végzett kutatások ma már elvezettek egy új egészségügyi szakterület kifejlődéséhez, és ez a személyre szabott orvostudomány.

12:05 Ez az új orvosi szakterület 2003-ban kapott nyilvánosságot, és alapszemlélete, hogy mindenki egyéniség, és saját egyéni testi adottságokkal rendelkezik, és sajátos életkörülményei vannak, ezért ahhoz hasonlóan, hogy nem egyetlen ruhaméret illik mindenkire, így ki kell választani azt is, hogy kinek milyen eljárás, módszer, gyógyszer felel meg legjobban.

12:32 Az immunrendszer új elmélete szerinti modell nagyon különbözik a korábbi hagyományos modelltől. Az rögtön látszik, hogy sokkal több doboz van benne.

12:40 A veleszületett és az adaptív immunrendszer között van egy új doboz, aminek a felirata „IFN rendszer”. Ez az interferon rendszert foglalja magában. Ehhez a rendszerhez olyan hírvivő anyagok tartoznak, mint a citokinek és más gyulladásokkal kapcsolatos vegyületek. Ezek szabályozzák az immunrendszer működését.

13.20 A szervezet működésében nagy jelentősége van a szinergikus folyamatoknak. Ez a szó olyan dolgokra utal, amelyek egymást kölcsönösen erősítik, közösen hatnak. Így például megfelelő tápanyagokkal lehet szinergikusan támogatni az egészséget, illetve a különböző mérgező hatású anyagok ugyancsak szinergikusan idővel egészségkárosítók lehetnek.

13:48 A munkám során a kutatási eredmények hatására a munkatársaimmal együtt egy sokkal jobban működő immunrendszer modellt alkottunk, amiben a veleszületett immunrendszer kommunikál az adaptív immunrendszerrel. Ez a kommunikáció az interferonokkal történik. Ez az interferon rendszer a hiányzó láncszem a korábbi, hagyományos modellben.

14:20 Ez az interferon rendszer sok gént is működtet, amik kölcsönhatásba lépnek vírusokkal. Ez azt jelenti, hogy a testünk eleve felkészülten várja a kórokozókkal való találkozást, és az immunrendszer saját magát képes tanítani, hogy egyre hatékonyabb legyen.

14:41 Az új modellben található egy negyedik rendszer is, amit mikrobiomnak hívnak. Ebben sok-sok ezermilliárdnyi vírus is van, annak ellenére, hogy a mikrobiomon főleg a velünk élő baktériumok összességét értik. Itt 60 ezer billió (ezer milliárd) baktériumról beszélünk a 6 ezer billió testi sejtünkhöz viszonyítva.

15:09 Tehát mi nem csak a 6 ezer billió emberi sejtből állunk, hanem tízszer több, 60 ezer billió baktériumból is, és 60-szor annyi, kb. 3600 ezer billió vírusból is. Tehát valójában ez a mikrobiom. Ha ezek a mikroorganizmusok egyensúlyban vannak egymással, akkor elősegítik az életben maradásunkat.

15:48 Amikor egymással kezet fogunk, akkor akár sok százezernyi vagy milliónyi különféle vírust is átadunk egymásnak. Az egyik hibás felfogás, hogy a fő irányvonalat képviselő média szajkóz, sulykol, hogy a vírusok betegítenek és ölnek meg minket.

16:18 Meg kell tanulni ezt a tudományos tényt, hogy nem a vírusok ártanak nekünk, és ölnek meg minket. Így visszatérhetünk ehhez az ábrához.

16:30 Ezen az ábrán azt látjuk, hogy a mikrobiom és a vírusok kölcsönhatásban vannak a bél-agy tengelyen keresztül, azaz a bolygóideg közvetítésével a központi idegrendszerrel. Az ábrából látszik, hogy ez a modell egy sokkal összetettebb rendszer, mint a régi immunrendszer modell.

17:09 Az új modellben sokkal több dolog kapcsolódik össze. Eszerint amikor kórokozók jutnak be a szervezetbe működésbe lép a veleszületett immunrendszer, az interferon rendszer, az adaptív immunrendszer, és közben minderre hat a mikrobiom is. Ezek a részek csodálatos összhangban állnak egymással, amikor minden jól működik.

17:25 Nagyon fontos azt figyelembe venni, hogy a bélben élő baktériumok és más parányi mikroorganizmusok, sőt vírusok kapcsolatban állnak az idegrendszerrel, hatással vannak az agyra. Tehát az agy és az emésztőrendszer kapcsolatban áll egymással. Ezt nagyon fontos, hogy megértsük.

17:40 Ez azt jelenti, hogy amit te megeszel, ami beérkezik a környezetből, akár jó dolog, akár káros. Ez mind hatással van a bélflórára, és ez hat a mentális egészségedre, a gondolkodásodra, és a szerveteben gyulladások is keletkezhetnek a bélflóra egyensúlytalanságai miatt.

17:57 Tehát „az vagy, amit megeszel”, és így az alapján kezdesz el gondolkodni, amit megeszel. Ezt nagyon fontos megérteni. Ez nem valami hókuszpókusz. Ez az, amit a modern tudomány feltárt.

18:14 Most beszéljünk egy keveset azokról a kulcsadatokról, amiket ide kitettem.

18:21 Az első, hogy a vírusok nem ártanak nekünk, és nem ölnek meg minket. Vuhanban él 11 millió ember, a koronavírus ott van mindenhol, de mégsem hal meg 11 millió ember, hanem csak nagyon kis százalékuk.

19:06 Most beszéljünk arról, hogy mi történik Olaszországban. Tény, hogy van egy csomó ember, akinek olyan az egészségügyi állapota, annyira beteg emberek, akinek az immunrendszere gyenge, egyrészt az étrend és az életmód miatt, másrészt az öregedés miatt, és még ott van a környezetszennyezés, a légszennyezés is. Nem véletlen, hogy iparvidékek voltak az első gócpontok.

20:20 A vírusok nem ártanak és nem ölnek meg minket. A legyengült és nem megfelelően működő immunrendszer okozta, vírusra adott túlműködés az, aminek hatására a saját immunrendszerünk megtámadja a saját sejtjeit, szöveteit és szerveit, ami nagy kárt és végül akár halált is okozhat.

20:40 Gondoljuk ezt végig. Tehát nem a vírus az, ami megölte az áldozatokat, hanem az immunrendszerük túlzott működése, mert annak természetes állapotában, amikor a test megkap minden tápanyagot a helyes étrenddel, amikor nem mérgezzük magunkat és az emésztőrendszerünket, nem tesszük tönkre a mikrobiomot szennyezett vízzel, nem lélegzünk be a szennyezett levegőt, akkor ez nem történik meg.

21:14 Ha helyes döntéssel magas minőségű zöldségeket eszünk, akkor a pajzsmirigy jól működik, van elég tömény gyomorsav, akkor a test tudja, hogyan gondoskodjon magáról, mert a szervezet egy csodálatosan működő rendszer. És ez az, ahogy el lehet érni az immunrendszer egészségét.

21:33 A rossz, sőt végzetessé váló immunválasz okaként a mögöttes, már korábban kialakult egészségügyi problémákat kell keresni. Miről beszélünk itt? Túlsúly, cukorbetegség, szívbetegség, dohányzás, ezekben az esetekben az emberek immunrendszere tönkre van téve, mert tonnányi cukrot esznek. A tonnányi cukor alatt most az ételekben levő gyorsan felszívódó szénhidrátokat is értjük.

22:05 A testünk annak természetes állapotában egy erős immunrendszer védekezőképességét nyújtja. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek személyes felelőssége van azzal kapcsolatban, hogy mit eszik, iszik, mivel veszi körül magát, és a jövő érkében helyes döntést kell hozni ezek fényében.

23:44 A vírusok nem ártanak nekünk és nem ölnek meg minket. A legyengült és nem megfelelően működő immunrendszer okozta, vírus által kiváltott túlműködés az, aminek a hatására a saját testünk megtámadja a saját sejtjeit, szöveteit és szerveit, ami akár halált is okozhat. Ez a végzetes folyamat a mögöttes, már korábban kialakult egészségügyi problémák által okozott rossz immunválasz következménye.

24:06 Nos, néhány további mögöttes, korábbról fakadó egészségügyi állapotot olvasható itt.

24:42 Mi történik, amikor öregszünk? Miért van ez, amitől az emberek meghalnak 50 felett. Először is, ahogy öregszel, a pajzsmirigy működése csökken, emiatt az A-vitamin termelődése (például béta-karotinból) is lecsökken. Az A-vitamin kell a sejtfalak épségéhez, hogy a kívülről érkező behatolók nem tudnak bejutni a sejtbe.

25:47 Kevesebb lesz a citokeratin, ami egy fontos, szilárdságot adó vegyület a sejtfalak és a sejteken belüli sejtváz számára. Ez segít ellenállni a mechanikai behatásoknak, és a sejt meg tudja őrizni a formáját. Az öregedés során csökken a gyomorsav ereje is, ami kihat a mikrobiomra is. Ezek az állapotok összességében lerontják az immunrendszer hatékonyságát. Nem lesz meg a veleszületett- és az adaptív immunrendszernek a működőképessége.

27:12 Az életkor előrehaladtával egyre fontosabb lesz, hogy milyen az étrend. Ha egy magas cukortartalmú, sok gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmazó étrenden vagy, akkor a bélflórád rossz irányba változik meg.

29:28 Ilyenkor a Candida gomba elszaporodik, gombamérgek (mikotoxinok) keletkeznek a bélben, amik elpusztítják a makrofágokat és T-sejteket, amik részei az immunrendszernek. Tehát így lemészárolod a saját katonáidat és a mesterlövészeidet. Ezt okozza a cukor és a gyorsan felszívódó szénhidrát.

30:58 Ha ez bekövetkezik, az immunrendszer már nem működik jól. A helytelen étrenddel tönkreteszed a saját immunrendszered. Mindenki csak a koronavírusról beszél, és senki sem szól egy szót sem a cukorfogyasztásról és más hasonló életmódbeli dolgokról.

31:49 Egy egészséges embernél a veleszületett immunrendszere teszi a dolgát a kórokozókkal szemben. Csak emlékeztetőként 3600 ezer billió vírus van bennünk. 6 ezer billió emberi sejtünk van, 60 ezer billió baktérium. Egy egészséges embernél a veleszületett immunrendszer gondjába veszi a kórokozókat.

32:16 Egy beteg ember esetén akár felnőtt, akár gyerek, az immunrendszer nem képes megfelelően kezelni a kórokozókat vagy a cukor romboló hatása miatt, vagy mert a pajzsmirigy nem működik jól, vagy gyenge gyomorsav.

32:42 Egy beteg embert két irányból sújtják a bajok. Egyrész a környezetszennyezés hatása (víz, levegő), másrész a pajzsmirigy, a gyomorsav gyengesége. Emiatt a szervezet nem állít elő elég A-vitamint, a bélflóra tönkremegy, és az immunrendszer is tönkre van téve.

33:08 Ha ehhez hozzávesszük a magas cukortartalmú étrendet, akkor még inkább tönkretesszük a testet, még jobban tönkretesszük az immunrendszert.

33:25 És mi történik ilyenkor? Nem a vírus, nem a vírus tesz kárt benned, vagy öl meg.

33:33 Ami valóban megöl, az a citokinek áradata.

Mit értünk ez alatt? A citokinek olyan immunműködést szabályozó vegyületek, amik riadóztatják az immunrendszert. Az immunrendszer meg akarja védeni a szervezetet. Tehát a szervezetet elárasztják a citokinek. Ezek mindig jelen vannak egy bizonyos szinten, de ezeknek a szintje most a túltermelődés miatt túlságosan megemelkedik. Ez a jelenség azoknak a mögöttes egészségügyi problémáknak, betegségeknek a következménye, amikről korábban beszéltünk.

34:22 A szervezet a citokinek elszabadításával akarja megoldani azt a problémát, amit ezek a mögöttes rossz állapotok már eleve okoznak. Az egyensúlyát vesztett test megpróbálja megvédeni önmagát. Ez olyan, mintha mindenfelé vaktában rakétákat lőnének ki, konkrét célpont nélkül. Ilyenkor ezek a citokinek és más hasonló vegyületek elkezdik támadni a saját, még egészséges szöveteket.

35:16 Egy vírus lényege, hogy körülveszi egy burok, amiben van a saját örökítő anyaga (DNS vagy RNS), ez az örökítő anyag bejut a fertőzött sejtbe és átveszi annak az irányítását. Az ebolát okozó vírus esetén ez a szövetromboló hatás az artériákat éri. Ezért kezd el vérezni a beteg. A koronavírus esetén ez a támadás a tüdő szövetét érinti.

36:05 Ismét összefoglalva, azok a betegek, illetve azok az 50 felettiek, akiknek a szervezete már tönkrement, a koronavírus esetén az immunrendszer elkezdi megtámadni a tüdő ép szövetét. És így légzési nehézségek lesznek.

36:34 Legyen ez nagyon világos: a bajok oka nem a vírus, ami megtámad téged. A vírusok felfoghatatlanul óriási tömege él velünk együtt. A kórokozók fertőzés esetén sem hal meg mindenki, csak azok vannak nagyobb kockázatnak kitéve, akiknek az immunrendszere már tönkment, és a citokinek áradata tönkreteszi a tüdőt. Ehhez hozzájárul még a környezetszennyezés hatása is.

37:08 Nagyon fontos, hogy változtatni kell az étrenden. A tömegesen fogyasztott nyugati „cukor-étrend” tömegesen teszi tönkre az egész immunrendszert. Ez az igazi járvány, ami megelőzi a vírusok nyakába varrt járványt.

37:19 A másik dolog, hogy megfelelő mennyiségű tápanyagot kell bevinni a szervezetbe. Amire ma ki akarok térni ez az A-vitamin. Először nézzünk rá ezekre a mögöttes okokra.

Itt találjuk az életmódot. Rossz étrendet. A testmozgás hiányát. A stresszt. Az alváshiányt, a dohányzást, a környezetszennyezést.

38:04 Nézzük ezt a felsorolást.

Itt most felvértezlek némi tudással az A-vitaminnal kapcsolatban. Ez fontos vitamin, ami a hámszövetekre és a nyálkahártyákra hat. Ez a kétféle szövet alkotja a frontvonalat a kórokozók inváziójával szemben. Tehát nem arról van szó, hogyha valaki tápláló étrenden van, és valaki rátüsszent, akkor rohannia kellene, hogy beszedjen valamilyen étrendkiegészítőt.

39:05 Az A-vitaminnak kiemelkedő szerepe van a hámszövetek és a nyálkahártyák épségére, annak alaki felépítésére, a sejtek osztódására, differenciálódására és megfelelő működésére. Mit jelent ez? Ez azt jelenti, hogy A-vitamin kell a sejtfalak felépítéséhez, hogy a tüdőben kívül maradjanak a kórokozók. Az A-vitamin a tüdőben és a bélben fontos része a szöveteknek. Az A-vitamin is hormonszerűen működik, hasonlóan a D-vitaminhoz. Ez a vitamin is az egész immunrendszer működésére nagy hatással van.

40:37 Ez egy nagyon jó kép:

Ez a kép azt mutatja, hogy A-vitamin kell a hámszövet és a nyálkahártya épségének a fenntartásához. Ezek a piros részek a képen az A-vitamin hiányt mutatják, amikor hegesedés keletkezik a szövetben. Ez azt jelenti, hogy a feladatukat ellátó sejtek száma csökken, mert kötőszöveti sejtek szaporodnak fel a hámszövet vagy a nyálkahártya sejtjei helyett. Ez természetesen csökkenti a szövet ellenálló képességét is a kórokozókkal szemben.

41:26 A másik fontos dolog, hogy az A-vitamin elősegíti a sejtek szaporodását, és szabályozza a sejthalált. Ez egy természetes folyamat, amikor az öreg vagy sérült sejtek elpusztulnak, hogy új, egészséges sejtek vegyék át a helyüket. Az A-vitamin kell az immunfolyamatok kiegyensúlyozásához is. Azaz szabályozza a szervezetben levő citokinek mennyiségét, ahogy a D-vitamin is.

42:43 Az előzőek miatt kezdj el enni jó, tápláló ételeket, kezdj el enni elég zöldségeket, kezdj el törődni a pajzsmirigyed működésével.

43:31 Az A-vitamin igazán szabályozza az egész immunrendszert.

45:19 A D-vitamin szintén egy nagyon hasznos vitamin, ami kórokozóellenes hatású, ami védi a szervezetet. Ezért a napfény egy csodálatos gyógyító.

 

Mi ennek a videónak és egy másik, idevonatkozó tanulmánynak a tanulsága?

A gyorsan felszívódó szénhidrátok és cukrok fogyasztása megnöveli a fertőző betegségek kockázatát. Az ilyen szénhidrátok megemelik a vitaminszükségletet.

A mai szokásos étrend szénhidrát alapú, és tele van cukorral és más gyorsan felszívódó szénhidráttal.

Ez egyáltalán nem kedvez a mostani járványügyi helyzetnek.

Az életkor előrehaladtával megjelenő krónikus betegségek kialakulásának kockázatát csak növeli az ilyen étrend. Ez aláássa az immunrendszer működését.

A gyorsan felszívódó szénhidrátokra alapozott étrend növeli a kórokozók elszaporodását a szervezeten belül, és ez túlzott immunválaszra kényszeríti az immunrendszert (citokinek áradata). Ez elszabadítja a gyulladásos folyamatokat, amik megtámadják az ép sejteket, szöveteket. Ezzel romlik a megtámadott szerv működése, ami annak leállásához vezethet. Ez gyakran végzetessé válik.

Az immunrendszer működésének a kulcs vitaminjai az A- és D-vitamin, illetve a C-vitamin.

Az életmód, a stressz, az alvás- és mozgáshiány mind rombolja az immunrendszer működését, ezért csak az azonnali személyre szabott életmódváltás lehet csak a kiút az egyén számára annak érdekében, hogy jelentősen csökkentse a fertőző betegségek kialakulásának a kockázatát.

Ez egy egész életre szóló felelős hozzáállást igényel, amihez azonban megvan a kellő segítség.

Az immunrendszer működésének leírása, valamint a kapcsolatának ismertetése a bélflórával és más életmódbeli tényezőkkel, valamint a szükséges teendők elvégzésére vonatkozó tudnivalók mind részletesen benne vannak Szabados Pál Kulcs az immunrendszerhez című könyvében.

Ez a könyv az életmódváltást segítő többi könyvvel együtt akár kedvezménnyel megrendelhető a https://testszerviztudastar.hu/ weboldalon.

Az életmódváltáshoz ajánlott élelmiszerek, vitaminok és más étrendkiegészítők, termékek beszerezhetők a Testszerviz Prémium webáruházból: https://testszervizwebaruhaz.hu/

Most igazán aktuális a következő szlogenünk:

„Divatba hozzuk az életmódváltást!”

Ennek kell járványszerűen elterjednie minden ember érdekében.

 

Hivatkozott tanulmány: Dr. Clemens Zsófia PhD., Dr. Tóth Csaba, Dr. Dabóczi Andrea: COVID járvánnyal kapcsolatos klinikai táplálkozásintervenciós javaslatok - ICMNI. Orvosi Rehabilitációs Centrum, 2020 március 24.

Kép forrása: www.freepik.com

 

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket