Idővel károsodik a bélflóra!

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!


 

Míg a magzat emésztőrendszere gyakorlatilag steril, azaz baktériummentes, a születés pillanatában megkezdődik a mikroorganizmusok betelepedése.
Ez a folyamat az anyatejes táplálással gyorsul fel, ami hozzájárul a baktériumokból és más mikrobákból felépülő egészséges bélflóra kialakulásához.
A mintegy 100 billió mikroorganizmust magában foglaló, a szervezet egyik legfontosabb védővonalának számító bélflóra a béltraktusban –kisebb részben a gyomorban– található. 

Felnőttek esetében a bélnyálkahártyához csatlakozó, kifejlett bélflóra legalább ötszáz –egyes feltételezések szerint akár ezernél is több– fajta baktériumból áll, amelyek összsúlya eléri a 1,5-2 kilót.
 A magzat gyakorlatilag steril emésztőrendszerében a születéskor veszi kezdetét a bélflóra kialakulása.

Idővel károsodik a bélflóra!
Elsőként a szájon és a végbélnyíláson keresztül a szülőcsatornában az anya hüvelyi, illetve bélbaktériumai jutnak be a szervezetbe, majd az anyatejes táplálás megkezdésekor megjelennek az anaerob (bifido) és aerob (lakto) baktériumok.
A császármetszéssel született vagy a koraszülés miatt baktériummentes környezetet biztosító inkubátorba kerülő, illetve az anyatej helyett tápszert kapó csecsemők esetében, a bélflóra kialakulása késik, illetve sok esetben nem lesz tökéletes.
Betegségeket okozhat a rosszul működő bélflóra!

Ideális körülmények között a bélflóra jól működő szimbiózist alkot a szervezettel, amelynek során az étkezéssel bevitt tápanyagok biztosítják a hasznos baktériumok fennmaradását és szaporodását.
Az életkor előrehaladtával azonban elsősorban a nem megfelelő táplálkozás és a környezeti terhelés miatt folyamatosan nő a káros mikroorganizmusok száma a szervezetben, ami a bélflóra egyensúlyának felbomlásához, ezáltal a bélflóra károsodásához vezethet.
Ennek eredménye egyrészt a nem megfelelő emésztés, ahogyan a rosszul működő bélflóra számos betegség kialakulásával is kapcsolatba hozható!
Forrás: vitalitas-magazin.hu


Fontos felkészülni az anyaságra, magad és a gyermeked egészsége miatt!
Beszéljünk róla?

Itt tudsz jelentkezni egy ingyenes konzultációra!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket

hírlevél feliratkozás