Miért együnk fermentált ételeket?

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!


 

"A halál a bélben lakozik" mondta Paracelsus, a híres középkori orvos.

„A fermentált élelmiszerek elfogyasztásával biztosítjuk szervezetünknek olyan hasznos baktériumokat, amikkel tulajdonképpen több ezer éve együtt élünk. A fermentálást már nagyanyáink és még az ő elődjeik is egészen biztos, hogy ismerték és készítettek zöldségekből és egyéb élelmiszerekből hasznos, egészséges, fontos fermentált táplálékot. Aztán jött a hódítás! Az élelmiszeripar elkészítette a főként ecetes, tartósítószerekkel és adalékanyagokkal dúsított késztermékeit. Amiből idő és energia ráfordítás nélkül bármennyit bármeddig betárazhat az amúgy is elfoglalt háziasszony. És még az ízük is hasonlít a régi ízekhez. Amit már nem találunk meg bennük, az az emésztőrendszerünkhöz nélkülözhetetlen feladatokat ellátó baktériumkultúrák.”
Forrás: wikipedia.org

Az erjesztett ételek az ecetes, tartósított termékekkel ellentétben komfortérzetet biztosítanak, főleg a gyomornak azáltal, hogy ideális gyomorsav szintet hoznak létre.

A laktofermentálás közben lebomlanak /előemésztődnek/ a komplex tápanyagok, így szervezetünk könnyebben és tökéletesebben hasznosítja azokat. A tejsavbaktériumok tevékenységük során, megemelik az étel táperejét, és a szervezetbe jutva biztosítják a bélhámsejtek egészséges működését.

Miért együnk fermentált ételeket?

Hogyan készítsd el?

A zöldségeket (pld. répa, zeller, retek, káposzta és akár gyömbér is) megtisztítjuk. Kívánt méretre, lehetőség szerint egységesre vágjuk, óvatosan sózzuk, megkeverjük, átforgatjuk az egészet és kb. 10 percig hagyjuk állni, hogy a só hatására levet eresszen a keverék. Ezzel a lével fogjuk az üvegben felönteni. Fontos figyelni a só mennyiségére, mert ha túl sok sót használunk, lelassítja vagy akár meggátolja a későbbiekben elvárt erjedést. Későbbiekben az erjedést az előzőleg elkészített élelmiszer levével is elérhetjük.

A felaprított aprított, sózott zöldségeket szorosan összepréseljük az üvegben és ráöntjük a saját levét és/vagy a korábbi fermentált élelmiszer levét. Ha kevésnek tűnik a folyadék, szűrt vízzel pótolhatjuk, de hagyjunk a tetején kb. 2 ujjnyi helyet, hogy az erjedés során terjeszkedhessen.
Súlyozzuk, hogy oxigén nélkül a folyadék alatt maradjanak a zöldségek. Célszerű egy tálcára tenni, hogy a terjeszkedéskor esetlegesen távozó folyadék arra folyjon ki (ha kifolyik).

Mi konyharuhával le szoktuk takarni, vagy ha az üvegnek meg van a teteje, akkor azt tesszük rá (de nem tekerjük rá), a felszabaduló szén-dioxid így távozhat.
Elérhető, szobahőmérsékletű (lehetőleg egyenletes kb. 20 fok), sötét helyre tesszük és naponta kóstolgatjuk. Amint ízlésünkkel egyezővé érett, mehet a hűtőbe, így lelassul az erjedés és fogyasztható akár naponta is!
A folyadék tetején fehér réteg vagy színes penész jelenhet meg:
Ez az élesztőgomba eredménye, ami felbukkanhat, ha a zöldség nincs a folyadék alatt vagy nem megfelelően van lefedve vagy ha 20 fok feletti a hőmérséklet.
A nem kívánatos réteget a tetejéről le kell szedni. A folyadék alatti ételnek nincs baja, folytathatja a feladatát.
Forrás:http://babamama.info/

További adatokat szeretnél az egészséged érdekében?
Töltsd ki az ingyenes életminőség teszted itt!


 

Figyelj oda, hogy mit eszel!

Kulcs a tápanyagokhoz című könyv képessé tesz arra, hogy eldöntsd egy ételről, hogy mennyire lesz előnyös számodra és mennyire nem.

A könyv napi használatával olyan szakértő lehetsz, aki képes „röntgen szemekkel” átvilágítani a feltálalt ételeket.

Tudd meg, hogy mi a különbség az igazán tápláló és az „üres kalória” étel között.

Vásárolj be úgy, hogy az étrended megváltoztatása valóban javítsa az életminőségedet.

BŐVEBB INFORMÁCIÓKÉRT KATTINTS IDE!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket