Miért veszélyesek a transzzsírsavak?

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!


 

Tudományos vizsgálatok igazolták, hogy napi kb. 5 gramm transzzsír-bevitel 23 %-kal növeli a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát és a rossz koleszterinszintet. Érfal károsító, gyulladáskeltő hatása pedig felgyorsítja az érelmeszesedés kialakulását. Emellett egyre több vizsgálat támasztja alá, hogy a transzzsírsavak egyes daganatos megbetegedések, hasi elhízás, cukorbetegség, sőt még az Alzheimer-kór kialakulásával is kapcsolatba hozhatók. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint napi 1 g még nem jelent egészségi kockázatot.

Miben fordul elő?

A transzzsírsavak feldolgozott élelmiszerekben fordulnak elő, főleg a részlegesen hidrogénezett növényi zsiradékokban, és az ezekkel sütött élelmiszerekben:

  • nagy zsírtartalmú édesipari termékek (kakaós tejmassza, étbevonó massza és az ebből készült figurás, táblás, töltött bevont termékek, pl. szaloncukor, nápolyi, gofri, linzerek, teasütemények)
  • krémmel töltött, ét vagy tej bevonómasszával fedett cukrászsütemények, édes és sós leveles tészta alapú sütemények
  • bizonyos típusú margarinok (a nagy márkák már újfajta technológiát alkalmaznak)
  • levesporok (és kockák), por alakú mártások, szószok, kávéfehérítők
  • mikrós pattogtatott kukorica
  • éttermekben, iskolai és munkahelyi menzákon megvásárolható, zsiradékokban sütött ételek (sült krumpli, sült csirke)

Forrás: tudatosvasarlo.hu

Miért veszélyesek a transzzsírsavak?
Figyelj mit eszel és főleg figyelj mit adsz a gyermekednek!
A Testszerviz program megtanítja Neked a tudatos ÉTKEZÉST és a TUDATOS VÁSÁRLÁST és a MIÉRTEKET!

Első lépés EZ A TESZT a jobb életminőséged felé!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket

hírlevél feliratkozás