Légzés és a légúti fertőzést okozó kórokozók

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!


 

Akár hiszed, akár nem, a légzésed milyensége is befolyásolja azt, hogy mennyire vagy fogékony a légúti fertőzésekre.

Az orrlégzés fontossága

Ahogy az a Kulcs az immunrendszer című könyvünkben is olvasható, az orron át történő légzés jóval egészségesebb a szájlégzésnél, amikor is folyamatosan a szánkon át vesszük a levegőt.

Ennek az oka nem csak az, hogy az orrlégzés során az orrüreg átmelegíti a beszívott levegőt, hanem az is, hogy az orrüregben ilyenkor nitrogénoxid (NO) nevű gáz képződik, ami természetes ellenszere az orrba jutott vírusoknak.

Ezen kívül a tüdőbe kerülő nitrogénoxid növeli az ott végbemenő gázcsere hatékonyságát is.

Szájlégzés esetén ez a jótékony nitrogénoxid termelődés elmarad.

Ezért fontos, hogy tudatosan törekedjünk az orrlégzésre, amiről sportolás vagy fizikai megterhelés esetén se váltsunk át szájlégzésre. Ilyenkor inkább csökkentsük lehetőség szerint a megterhelést arra a szintre, ami lehetővé teszi, hogy csak az orrunkon keresztül lélegezzünk.

Az orrlégzés és a szájmaszk

Ha valaki szájmaszkot visel, akkor is csak az orrán keresztül vegyen levegőt. A szájmaszk fajtájától függően hajlamossá tehet bennünket a szájlégzésre, mert úgy érezzük, hogy az orrunkon át nem kapunk elég levegőt.

A hideg légutak is növelik a fertőzés kockázatát

Még mindig elég hideg van ahhoz, hogy túl hideg levegő jusson be az orrunkba, tüdőnkbe. A belélegzett hideg levegő ilyenkor túlságosan lehűti az orr- és arcüreget, torkot, tüdőt, ami megnöveli a kórokozók megtapadásának az esélyét. Ez az egyik oka annak, hogy télen és tavasszal több a légúti megbetegedés.

A szobainál hidegebb levegővel való találkozás előfordul egy alapos szellőztetés után is.

Mit tehetünk ilyenkor?

Az inhalálás fontossága

Amikor hideg orral hazaérkezünk a kötelező alapos kézmosás után a lehető leghamarabb inhaláljunk a következő módon.

Forraljunk fel egy kevés sós vizet, amit öntsünk ki egy kis edénybe. A felforralt vízbe csepegtethetünk valamilyen illóolajat is, például kamilla vagy eukaliptusz olajat, ami jótékony hatású a légutakra. (Ha ilyen olajunk nincs otthon, akkor ez nem akadálya az inhalálásnak.)

Borítsuk be a gőzölgő vizet tartalmazó edény fölé hajtott fejünket egy nagy törülközővel, hogy így kialakítsunk egy jól záródó, páradús belső teret, amiből nem tud kiszökni a meleg levegő.

Lélegezzük be ezt a meleg párát nyugodt orrlégzéssel legalább 5 percig. Ez a pára kellően átmelegíti a felső légutakat és az arcüreget. Ezt az inhalálást végezzük el naponta annyiszor, ahányszor csak kedvünk tartja, de legalább akkor, ha hazatérünk vagy szellőztetés után.

Közvetlenül lefekvés előtt is célszerű inhalálni, mert ez elősegíti a légutak kitisztulását, ami növeli a pihentető alvás esélyét.

Előzd meg a betegségeket, támogasd az immunrendszered, hogy valóban megfelelően működjön. Vagy ha már nem az igazi, segíts a helyreállításban!

TÖLTSD KI EZT AZ INGYENES TESZTET ÉS SEGÍTÜNK!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket