Stressz, cukorbetegség és súlyproblémák

Bár a stressz kétarcúságáról sokat hallani, mégsem gondolja azt az ember, hogy ez őt is gyakran érinti.

Sőt, az sem tűnik fel, hogy egy adott pillanatban stresszesek lennénk, még akkor sem, ha éppen izzad a tenyerünk, vagy elakad a lélegzetünk.

A stressz drogként is hathat, hiszen néhányan olyan szenvedéllyel keresik azt a bizonyos adrenalin löketet, aminek okán gumikötélen zuhannak a mélybe vagy sárkányrepülőn emelkednek a magasba, rábízva magukat a szél szeszélyeire.

De kit ne ragadna magával egy izgalmas thriller, playstation-autóverseny vagy lövöldözős-nindzsás videójáték?

Minden bizonnyal ezek mindig is nagyon népszerűek lesznek, mert hiszen kell nekünk egy kis borzongás az élethez.

De milyenek a napjaink ezen az adrenalin-világon túl? Gyakran érezzük úgy, hogy túlságosan hozzászoktunk a hétköznapok egyformaságához, és ezek a napok már semmi izgalmat nem tartogatnak számunkra.

Amikor a stresszre gondolunk, akkor gyakran katasztrófák, különféle megrázkódtatások jutnak az eszünkbe, és nem azok az – akár az otthon kényelmében átélt – napok, mint amikben részünk volt az utóbbi jónéhány hét alatt, a „maradj otthon!” jelszó nevében.

Pedig ezek voltak társadalmi szinten az utóbbi idők igazán stresszes napjai! És ez most itt velünk nem csak a folyamatos félelmet tápláló légkör miatt történt, hanem azért is, mert le lettek fagyasztva az emberi kapcsolataink is.

A bezártság, a monotonitás, az unalom sokkal alattomosabb stresszokozó, mint azok a bizonyos katasztrofális hatású történések.

Mert mit tesz az ember, ha otthon unatkozik? Hát bizony, gyakran eszik! Ilyenkor számolatlanul nyúlunk a finomabbnál finomabb falatok után, eltüntetjük az édesebbnél édesebb süteményeket, mint ahogy azt más, rejtetten stresszes napjainkon tesszük.

Mert emögött az étkezési szokás mögött is a rejtett stressz lapul, aminek már egyenes következménye az inzulinrezisztencia, a magas kortizolszint, a hastájéki úszógumi és a kettes típusú cukorbetegség.

Így a könnyen felszedett kilók túl hamar vezetnek túlsúlyhoz, az anyagcsere lelassulásához, és a felszaladt kilóktól már nehéz a megszabadulás egy gondosan kivitelezett, személyre szabott életmódváltás nélkül.

És ahhoz, hogy ezt igazán sikerrel megtehessük, elengedhetetlen tudnunk azokról a hol rejtetten, hol nyíltan ható stresszmechanizmusokról, amik buzgó szorgalommal ássák alá a stresszes napjainkat.

A Kulcs a stresszoldáshoz című új Testszerviz könyv ezért életmentő lehet Neked is!

Ne hagyd ki ezt a lehetőséget!

Kattints ide a részletekért!

Kép forrása: www.freepik.com

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket