Kulcs az életmódváltáshoz - Testszerviz esszencia új könyv megérkezett!
Leveskocka házilag!
TOVÁBB AZ ÖSSZES ÉTEL RECEPTRE!
Ha ez kipróbálod, biztosan nem veszel többet a boltban!
A leveskockák megkönnyítik az életünket, ám ha valaki elolvassa az összetevőit, biztosan nem szívesen használja legközelebb.
A káros ízfokozókat és tartósítószert tartalmaz, és még ki tudja mennyi egészségtelen anyagot. Ráadásul valljuk be, jellegzetes 'zacskósleves' utóíze is van.
De nem kell lemondanunk a leveskocka használatáról, ha egészségesebben szeretnénk főzni, mert hihetetlenül egyszerűen elkészíthetjük otthon, saját magunk.
Két változat is van: a fagyasztóban tárolható, illetve a konyhaszekrényben tartható variáció.
Az alap mindkét esetben ugyanaz:
Kb 1/2 kg vegyes leveszöldség kell hozzá ízlés szerint. Én úgy állítottam össze, mintha húslevest főznék:
- 5 nagyobb sárgarépa,
- 5 petrezselyem,
- egy fél zellergumó,
- egy fél karalábé.
Ehhez jönnek a zöldfűszerek:
- egy kis csokor petrezselyem,
- 5 darab zellerszár,
- pár szál lestyán.
Majd két fej vöröshagyma és 8-10 gerezd fokhagyma.
A hozzávalókat nyersen darabokra vágjuk, és robotgépben apróra daráljuk. Ügyeljünk, hogy nagy darabok ne legyenek benne.
Ezt az alapot ezután kétféleképpen készíthetjük el:
Fagyasztós változat:
Egy nagyobb lábasban 1,5 deciliternyi zsiradékot hevítünk. Ez lehet olívaolaj, napraforgó olaj, de a legfinomabb kacsa vagy sertészsírral.
Ebbe rakjuk a zöldséges masszát, fűszerezzük, ízlés szerint bors, kurkuma, őrölt fűszerkömény stb. A só ebben a recepteben nem fontos, bár az ízek intenzívebbek lesznek tőle.
Ha megpárolódott massza, hagyjuk kihűlni. Jégkocka tartókba töltjük, és a fagyasztóban tároljuk. Ha jól záródó befőttes üvegben tároljuk, a hűtőszekrényben is eltarthatjuk 3-4 hétig.
A hűtés nélkül tartható változat:
A ledarált zöldségeket nem főzzük meg, egy tálban összekeverjük 1,5 deciliternyi zsiradékkal. Lehet olíva olaj, napraforgó olaj, sertészsír vagy kacsazsír. Hozzáadjuk a fűszereket, ízles szerint bors, kurkuma, őrölt fűszerkömény, és a végén 150 gramm sót, (a sónak fontos szerepe van,ne csökkentsük a mennyiségét, hiszen ez fogja tartósítani a kockát) .
Ne ijedjünk meg a só mennyiségétől, nem lesz túl sós a leveskocka.
A keveréket sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, kb 1 cm vastagon.
4 órán át 80 fokon szárítjuk a sütőben.
Ez idő alatt a só felszívja a nedvességet és a zöldségek megpuhulnak.
Miután kihűlt, kockákra vágjuk és száraz helyen dobozokban tárolhatjuk.
Hűtés nélkül 3 hónapig eláll.
Forrás: www.egeszsegter.hu
Kép forrása: paleogrubs.com
Bámulatos receptekre vágysz?
Lapozz bele varázslatos alakformáló szakácskönyvünkbe!
Hogyan tudnád TE is a tudatos életmódot könnyedén beilleszteni az életedbe?
Ideális testalkat mellett, koplalás nélkül jókat, és bőségesen enni?
TÖLTSD KI A TESZTÜNKET ITT!
SEMMI ESÉLYE A FELESLEGES KILÓKNAK!
Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!
Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!