Leveskocka házilag!

  

TOVÁBB AZ ÖSSZES ÉTEL RECEPTRE!    


 

Ha ez kipróbálod, biztosan nem veszel többet a boltban!

A leveskockák megkönnyítik az életünket, ám ha valaki elolvassa az összetevőit, biztosan nem szívesen használja legközelebb.

A káros ízfokozókat és tartósítószert tartalmaz, és még ki tudja mennyi egészségtelen anyagot. Ráadásul valljuk be, jellegzetes 'zacskósleves' utóíze is van.
De nem kell lemondanunk a leveskocka használatáról, ha egészségesebben szeretnénk főzni, mert hihetetlenül egyszerűen elkészíthetjük otthon, saját magunk.

Két változat is van: a fagyasztóban tárolható, illetve a konyhaszekrényben tartható variáció.

Leveskocka házilag

Az alap mindkét esetben ugyanaz:

Kb 1/2 kg vegyes leveszöldség kell hozzá ízlés szerint. Én úgy állítottam össze, mintha húslevest főznék:

  • 5 nagyobb sárgarépa,
  • 5 petrezselyem,
  • egy fél zellergumó,
  • egy fél karalábé.

Ehhez jönnek a zöldfűszerek:

  • egy kis csokor petrezselyem,
  • 5 darab zellerszár,
  • pár szál lestyán.

​​​Majd két fej vöröshagyma és 8-10 gerezd fokhagyma.

A hozzávalókat nyersen darabokra vágjuk, és robotgépben apróra daráljuk. Ügyeljünk, hogy nagy darabok ne legyenek benne.

Ezt az alapot ezután kétféleképpen készíthetjük el:

Fagyasztós változat:Leveskocka házilag

Egy nagyobb lábasban 1,5 deciliternyi zsiradékot hevítünk. Ez lehet olívaolaj, napraforgó olaj, de a legfinomabb kacsa vagy sertészsírral.

Ebbe rakjuk a zöldséges masszát, fűszerezzük, ízlés szerint bors, kurkuma, őrölt fűszerkömény stb. A só ebben a recepteben nem fontos, bár az ízek intenzívebbek lesznek tőle.

Ha megpárolódott massza, hagyjuk kihűlni. Jégkocka tartókba töltjük, és a fagyasztóban tároljuk. Ha jól záródó befőttes üvegben tároljuk, a hűtőszekrényben is eltarthatjuk 3-4 hétig.

A hűtés nélkül tartható változat:

A ledarált zöldségeket nem főzzük meg, egy tálban összekeverjük 1,5 deciliternyi zsiradékkal. Lehet olíva olaj, napraforgó olaj, sertészsír vagy kacsazsír. Hozzáadjuk a fűszereket, ízles szerint bors, kurkuma, őrölt fűszerkömény, és a végén 150 gramm sót, (a sónak fontos szerepe van,ne csökkentsük a mennyiségét, hiszen ez fogja tartósítani a kockát) .

Ne ijedjünk meg a só mennyiségétől, nem lesz túl sós a leveskocka.
A keveréket sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, kb 1 cm vastagon.

4 órán át 80 fokon szárítjuk a sütőben.

Ez idő alatt a só felszívja a nedvességet és a zöldségek megpuhulnak.

Miután kihűlt, kockákra vágjuk és száraz helyen dobozokban tárolhatjuk.

Hűtés nélkül 3 hónapig eláll.

Forrás: www.egeszsegter.hu

Kép forrása: paleogrubs.com

Bámulatos receptekre vágysz?

Lapozz bele varázslatos alakformáló szakácskönyvünkbe!

Az Élet írta szakácskönyv

Hogyan tudnád TE is a tudatos életmódot könnyedén beilleszteni az életedbe?

Ideális testalkat mellett, koplalás nélkül jókat, és bőségesen enni?

TÖLTSD KI A TESZTÜNKET ITT! 

SEMMI ESÉLYE A FELESLEGES KILÓKNAK!

 

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket