Tények a koronavírusról

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!


 

Ne pánikoljunk, inkább cselekedjünk.

Az utóbbi napok egyik legnagyobb figyelmet kapott eseménye a kínai koronavírus. Rengeteg információ, vélemény, elképzelés és a világjárvány rémét idéző hír után, most összefoglaljuk röviden a tényeket. Érthetően, hogy tudd mivel is állsz szemben.

Téli időszakban gyakran a figyelem középpontjába kerülnek a vírusok. Ezek olyan nagyon parányi, önálló életre képtelen örökítőanyag csomagok, amelyek képesek az élő sejt felett átvenni az irányítást. A vírusok túlnyomó többsége az emberre teljesen veszélytelen, azonban vannak köztük olyanok, amelyek képesek megbetegíteni bennünket.

A betegséget okozó vírusok azért okoznak problémát, mert nincs ellenük gyógyszer, nem hat rájuk az antibiotikum, illetve az ellenük való védekezés csak a rájuk ható oltóanyaggal lehetséges, aminek kifejlesztéséhez szükség van a vírus örökítő anyagának a feltérképezésére.

A vírusok ellen tehát az orvostudomány szerint is csak az immunrendszer veheti fel a küzdelmet, amikor a vírus már bekerült a szervezetbe. Az ilyenkor átélt betegségtünetek jelzik, hogy az immunrendszer már küzd a kórokozóval. Éppen ezért jellemzően az idősekre, a krónikus betegekre, a rossz fizikai állapotú emberekre nézve jelenteken nagyobb veszélyt a vírusok, mert az ő immunrendszerük nem elég erős ahhoz, hogy le tudja győzni a fertőzést.

A vírusok a különféle környezeti hatások miatt azonban könnyen megváltoztatják a genetikai tulajdonságaikat, és a már korábban kifejlesztett oltóanyag nem hat rájuk. Ezért minden újonnan felfedezett betegséget okozó vírusra ki kell fejleszteni a rá ható oltóanyagot.

Tények a koronavírusról

A manapság egyre több figyelmet vált ki a kínai koronavírus-járvány. A koronavírus tulajdonképpen egy víruscsaládot jelent, amelyhez tartozó vírusok gömb alakú felszínét a jellegzetes, nagy tüskék borítják (ezt nevezik koronának), amelyekkel a vírus a gazdasejthez kapcsolódik, hogy megfertőzze azt.

A koronavírusok nem újak a tudomány számára mivel az első ilyen vírusokat már az 1960-as években kimutatták megfázásban szenvedő betegek orrüregéből. Ezek a vírusok később a humán koronavírus 229E és OC43 elnevezést kapták. Az idén januárban ezeknek egy genetikailag megváltozott új vírusfaja okozza a megbetegedéseket.

A sokféle koronavírus elsősorban az emlősök és madarak légzőszervének és bélrendszerének sejtjeit támadják meg. Az embert hat, eddig ismert fajuk tudja csak megfertőzni, közülük a legismertebb az 2002 novembere és 2003 júliusa között világszerte betegségeket okozó SARS-CoV vírus. Ez okozta akkor a SARS légzőszervi betegséget.

A mai kínai koronavírus a SARS (azaz magyarul „súlyos akut légzőszervi szindróma”) vírussal azonos csoportba tartozó koronavírus (nCoV-2019), amely influenzához hasonló tüneteket okoz, ami súlyos légzőszervi panaszokkal járhat.

Ez a vírus nem egyezik meg más, eddig ismert vírussal. A kínai hatóságok 2020. január 7-én erősítették meg, hogy valóban a SARS-hoz hasonló, azonban könnyebben terjedő, hosszabb lappangási idővel rendelkező új koronavírus-járványról van szó. Ez a jelenlegi járvány valószínűleg egy vuhani piacról indult ki tavaly decemberben. Vuhan Közép-Kína legnépesebb városa, Hupej tartomány székhelye. A Jangce és a Han folyók találkozásánál fekszik. (Forrás: Wikipédia)

Január 28-án sajtótájékoztatón Dr. Kásler Miklós miniszter közölte, hogy minden magyar kórház felkészült az új koronavírusos betegek fogadására. Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos pedig kijelentette, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ felkészült az új vírus gyors azonosítására.

Mit tehetünk a vírusfertőzések ellen?

Az egyik legfontosabb teendő a gyakori szappanos, alapos kézmosás, arcmosás, ami legalább fél percig tartson, illetve a higiéniai szabályok betartása.

A másik teendő természetesen az immunrendszerünk működésének a támogatása.

Dr. Balaicza Erika: „A téli hónapokban immunrendszerünk aktivitása különösen gyakran kerül mélypontra.”

Házipatika.hu egészségügyi portál: „Egészen addig nem igazán törődünk az immunrendszerünkkel, míg valami kórokozó át nem töri ezt a védelmi vonalat. Ha ez megtörténik, akkor szinte mindenki elkezd azon gondolkodni, hogy miként erősíthetné meg ezt a pajzsot.”

Benu Gyógyszertár weblapja: „Az évek múlásával érdemes minél inkább szem előtt tartani, hogy mire van leginkább szükségünk immunrendszerünk erősítése érdekében.”

Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász (Webbeteg.hu): „Az erős immunrendszert nem lehetetlen elérni, csak egy kis odafigyelés kell az egészségünkre, és ezzel erősíthetjük belső ellenállórendszerünket, illetve megelőzhetjük és enyhíthetünk az influenza tünetein.”

További hasznos és gyakorlati eszközök az immunrendszerről a Kulcs az immunrendszer című könyvben.

Bővebb infók a könyvről ITT.

Kulcs az immunrendszerhez

 

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket