A policisztás petefészek szindróma (PCOS) és kezelése

TOVÁBB AZ ÖSSZES BLOGBEJEGYZÉSRE!


 

A policisztás petefészek szindróma (PCOS: polycystás ovarium syndroma) a fogamzóképes korú nők leggyakoribb endokrin (hormonális) megbetegedése, gyakoriságát 7-10%-ra becsülik. A női meddőség egyik leggyakoribb oka.

A kórkép elnevezését a petefészek kéreg alatt sorakozó apró cisztákról (folyadéktartalmú tömlők) kapta, melyek megérni nem tudó petesejtek, tüszők. Bár az elnevezés csak a petefészekre utal, valójában igen összetett, több szervet érintő betegségről van szó.

A betegség kialakulásának pontos okai még nem teljesen tisztázottak, azonban ma már tudjuk, hogy az öröklött genetikai hajlam mellett az életmód is jelentős hatással bír. A policisztás petefészek szindróma kialakulását befolyásoló tényezők között első helyen a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, illetve ezekkel szoros összefüggésben a túlsúly, elsősorban a hasi elhízás szerepel.

A PCOS szindrómás betegek kb. 30-50%-a elhízott, elsősorban náluk találunk inzulinrezisztenciát. Számos vizsgálat azonban azt mutatja, hogy nemcsak az elhízott, de a sovány betegek is “inzulinrezisztensebbek” lehetnek, mint a kontrollcsoport azonos korú és testtömeg indexű, egészséges tagjai.

A PCOS egy szindróma, azaz tünet-együttes, mely egyénenként eltérő tünetek és panaszok kombinációját jelentheti.

Az alábbi tünetek közül kettő vagy több jelentkezése esetén érdemes szakemberhez fordulni:

  • Szabálytalan vagy kimaradó menstruációs ciklusok. Évi kilenc vagy ennél kevesebb menstruáció hátterében állhat policisztás petefészek szindróma. A vérzések ilyenkor erőteljesebbek lehetnek, mint egyébként.
  • Meddőség. A tüszőrepedés (ovuláció) hiánya miatt a rendszeres szexuális élet ellenére elmarad a megtermékenyülés. Ha egy éven túl sem következik be a várt terhesség, érdemes szakemberhez fordulni.
  • Fokozott szőrnövekedés. A PCOS egyik jellemző tünete lehet az arcon vagy a testen a korábbinál erősebb, sötétebb szőrszálak megjelenése. A lábakon vagy a karokon is jelentkezhet fokozott szőrösödés.
  • A haj elvékonyodása, ritkulása is figyelmeztethet a problémára.
  • Túlsúly vagy elhízás. hirtelen súlygyarapodás, elhízás – különösen, ha a csípőtájon kifejezettebb a jelentkező súlyfelesleg – utalhat policisztás petefészek szindrómára.
  • Bőr problémák. Zsíros, pattanásos bőr, akne jellemző lehet, de előfordulhat a bőr barnás elszíneződése a hajlatokban és a nyakon, az inzulin rezisztencia következményeként.

A fel nem ismert, kezeletlen PCOS hosszútávon számos súlyos szövődmény kockázatával jár:

Nőgyógyászati problémák: a már említett menstruációs ciklus zavarok, menstruáció kimaradás, meddőség mellett a terhességgel kapcsolatos komplikációk, mint a korai vetélés, terhességi magas vérnyomás, terhességi cukorbetegség.

Belgyógyászati betegségek: csökkent cukor tolerancia, 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás betegség, metabolikus X szindróma, vérzsír zavarok, szív- és érrendszeri eltérések.

A PCOS kezelése

Bár a betegség véglegesen ma még nem gyógyítható, de orvosilag kezelhető, a folyamat a szervezetben megfordítható.

A tünetek visszaszoríthatók, a szövődmények megelőzhetők a megfelelő diéta, rendszeres testmozgás és szükség esetén gyógyszeres terápia együttes alkalmazásával.

Fontos, hogy a megkezdett életmódváltozást a tünetek visszafejlődése után sem szabad feladni, mert az kiújuláshoz vezethet.
Forrás:gendiagnosztika.hu

Javítsuk meg együtt a testedet!
Szervizeld a tested. 3 hónap és megváltozik az életed!

Első lépés az egészséghez itt!

 


Legyél felelős a saját testedért!

HASZNÁLD EZT A TUDÁST EGÉSZSÉGGEL!

ITT TUDHATSZ MEG TÖBBET A TESTSZERVIZ TUDÁSTÁRRÓL!

Jelentkezz egy ingyenes
konzultációs beszélgetésre!

Leginkább azért, mert mások számára is
fontos vagy! NEKÜNK MINDENKÉPP!

Töltsd ki
Életminőség
Tesztünket